Gouden kronen doneren - waar moet u op letten?

10 punten waaraan u een veilige, transparante en effectieve inzamelingsactie voor gouden kronen kunt herkennen.

  1. Om veiligheids- en transparantieredenen moet de liefdadigheidsinstelling waarmee u samen wilt werken, er altijd voor zorgen dat de verzamelbox bij het ophalen wordt verzegeld en dat het gewicht wordt genoteerd.

  2. Natuurlijk ontvangt u van serieuze liefdadigheidsinstellingen ook tijdig en ongevraagd en bevestiging, idealiter een oorkonde, over hoeveel u en uw team hebben verzameld.

  3. Wanneer u details over uw donatie opvraagt, moet de liefdadigheidsorganisatie waarvoor u doneert, onder andere foto’s met weeg- en smeltresultaten van uw verzamelbox kunnen overleggen. Transparantie hoort bij een verantwoordelijke proceskwaliteit.

  4. Om de effectiviteit van de donaties zo hoog mogelijk te houden, moet het toesturen en ophalen van de verzamelbox goedkoop en voordelig verlopen. Zo kost een transport in Duitsland via een toonaangevend logistiek bedrijf zoals DHL bijvoorbeeld slechts 3,90 euro incl. verzekering.

  5. Let op kosten die ten koste gaan van de donatie! Het toesturen en ophalen door een buitendienst is duur! U kunt zich voorstellen hoeveel een buitendienstmedewerker met auto, benzine en gsm maandelijks kost. Voor een buitendienst worden immers meestal meerdere buitendienstmedewerkers ingezet. De hierdoor ontstane kosten verlagen natuurlijk de donatieopbrengst aanzienlijk resp. de waarde van de door u ingezamelde gouden kronen.

  6. Werkt de kinderhulporganisatie resp. de liefdadigheidsinstelling samen met een toonaangevend, serieus scheidingsbedrijf voor goud en zilver? Deze scheidingsbedrijven werken in Duitsland via een overkoepelende organisatie samen en leven de hiervoor geldende strenge gedragscode na (link: http://www.edelmetalle.org/mitglieder_kodex.html). Deze scheidingsbedrijven garanderen: een analyse van de gouden kronen is een analyse waar u voor 100% op kunt vertrouwen. En het analyseresultaat kunt u indien gewenst inzien.

    Lijst van de leden van FV EM e.V. : http://www.edelmetalle.org/mitglieder.html

  7. U mag gouden kronen nooit op basis van een schatting verkopen en de opbrengst doneren! Een schatting van de waarde van de gouden kronen door een “serieuze opkoper” moet u te allen tijde voorkomen. Bij schattingen worden door de opkoper risicocommissie van doorgaans 40% tot 80% berekend op grond van de goudprijsschommelingen en de onzekerheid over het daadwerkelijke aandeel aan edele metalen. Daarom raden wij u aan: geef uw gouden kronen altijd af bij een scheidingsbedrijf dat lid is van een overkoepelende organisatie en dat de hiervoor toepasselijke gedragscode naleeft.

  8. Worden de scheidingskosten vergoed? Toonaangevende scheidingsbedrijven zoals Kulzer vergoeden de scheidingskosten voor liefdadigheidsinstellingen. Zodat ook hier weer meer van de door uw ingezamelde gouden kronen voor de donaties overblijft.

  9. De gouden kronen van uw patiënten worden door u voor de betreffende liefdadigheidsinstelling en voor het betreffende goede doel ingezameld. Om deze reden moet de inhoud van de verzamelbox het eigendom zijn of worden van de liefdadigheidsinstelling waarvoor u inzamelt. Wanneer u hierover twijfelt, dient u de achtergronden en samenhangen zorgvuldig te controleren en te achterhalen, want geen patiënt en geen tandartspraktijk In het belang van de transparantie en ter voorkoming van misverstanden en fouten, eist de DZI (het Duitse Centraal Instituut voor Sociale Vraagstukken voor de verificatie van de goede doelen) onder andere “een feitelijke en waarachtige informatie voor de donateurs."
    http://www.dzi.de/spenderberatung/das-spenden-siegel/

  10. Voor uw praktijk en uw team mogen geen enkele kosten of meerwerk ontstaan.